Wie zijn wij

Adrie Bruijs

Medio maart 2006 ben ik door een goede kennis, Arthur van Wijck, meegelokt naar de lessen van  Frans Kokshoorn  (1947-2021), beeldhouwer te Voorburg, om te gaan beeldhouwen. In de beeldhouwwinkel hadden we een stuk travetin uitgezocht en ben ik aan de slag gegaan. Het werd een abstract beeld: Het Debuut. Het staat hier links op mijn bureaux.

 












De lesavonden waren eenmaal in de week in het atelier van Frans. Eveneens actief tijdens deze avonden was ook beeldend kunsternares Marlice ten Have-Batenburg, zij werkt voornamelijk in brons. Geleidelijk ben ik thuis gaan beeldhouwen in de knutselkamer van de kinderen.  Inmiddels zijn de kinderen uit deze kamer verbannen, is een glazen wand geplaatst als scheiding met de waskamer en is een zogenaamd crea-hok gemaakt.  
In de periode dat ik als huisarts werkzaam was (tot en met 31 december 2021) en het werk zat er op dan ging ik thuis in mijn crea-hok aan de slag. 

Het liefst ga ik uit van een rechthoekig blok steen. Schetsen worden op de steen aangebracht en het hakken kan beginnen. Het te maken beeld zit niet, zoals vaak gedacht wordt in de steen, maar het idee zit in zijn hoofd.  Aanvankelijk werkte ik figuratief, medio 2012 wordt het werk abstracter.
 
De menselijke figuur is een belangrijke  inspiratiebron en vormt een voortdurende uitdaging.  Meestal wordt het een vrouwentorso.  Idee-en worden opgedaan in boeken, de kunstbijlage's van de landelijke kanten maar ook door een tentoonstelling te bezoeken. Ook fotoboeken van bekende fotografen zijn een bron voor nieuwe beelden. Zo is een foto van Man Ray gebruikt als voorbeeld voor een beeld.










De meeste genoegdoening geeft toch een eigen ontwerp.

Het liefst werk ik in steen (speksteen, albast, kalksteen, marmer etc).  Sinds 2008 worden ook beelden uit hout gemaakt. Een beeld staat onder andere opgesteld in Ovronnaz, Zwitserland.
Van mei 2010 tot en met december 2010 heb ik een cursus marmer bewerken gevolg bij Raven van Enckevort.
Helaas stopt Frans Kokshoorn per juni 2013 met zijn lessen en zal ik op eigen benen verder moeten gaan.

Afgelopen jaren zijn er in de vruchten- en bloemenbuurt van Den Haag de nodige beelden geplaatst. Ik wordt een BV-er genoemd (Bekende Vruchtenbuurter). In de locale media wordt er gesproken over de "hakkende huisarts", dit klinkt beter dan wat mijn schoonfamilie er van maakt: namelijk de "hakkelaar".

Naast het beeldhouwen heb ik samen met mijn zoon meubels ontworpen en ontwikkeld. Een stoel is in feite ook een 3-D ontwerp en in die zin is er voor niet veel verschil met beeldhouwen. 

Zomer 2015 ben ik op doek gaan werken. Marmergruis wordt op doek aangebracht en met spuitbussen breng ik een patroon aan. Ik werk ook met pur-schuim. Een aantal werken zijn te zien op de desbetreffende pagina.

Eind 2015 heb ik een aantal lichtsculpturen gemaakt: ik heb een stuk seleniet bewerkt en door BAVA is hier een lichtbron aangebracht. Het geeft een sfeervol effect.
 
Laurens Bruijs
Al vanaf het begin bij de ontwikkeling van de New York serie is Laurens betrokken geweest bij het ontwerp van de stoelen. Dit bracht hem op het idee zelf een stoel te ontwerpen (Model Broadway). Samen met Adriaan Bruijs heeft hij de prototype's van de New York-serie in MDF gemaakt . 
 
Benedikte Bruijs-Schaapveld
Sinds de studietijd is Benedikte actief in de fotografie. In de beginperiode analoog, maar sinds de digitale camera heeft het fotograferen en het bewerken van het digitale fotomateriaal een vlucht genomen.